شروع به کار با لنـدریـک که می تواند هر آنچه را که شما برای ایجاد آگاهی ، ایجاد ترافیک ، اتصال به آن نیاز دارید فراهم کند.
" با افزایش چشمگیر قیمتها، توان خرید مردم خود به خود کاهش مییابد و همین مساله سبب میشود تا سرانه مصرف گوشت کم شود "
روند افزایش قیمت گوشت قرمز در سالهای اخیر، وزن این ماده پروتئینی را در سبد خانوارها کاهش داده در حالی که گوشت، یکی از مهمترین منابع پروتئین حیوانی محسوب میشود و ارزش و اهمیت این فرآورده مهم در تغذیه انسان انکارناپذیر است.
قیمت هر کیلوگرم گوشت گوسفندی گرم تا قبل از ماه مبارک رمضان در اصفهان ۳۳ تا ۳۵ هزار تومان و گوشت گوساله گرم هر کیلوگرم ۲۸ تا ۲۹ هزار تومان بود اما با فرا رسیدن ماه رمضان قیمت گوشت قرمز خیز برداشت؛ به طوریکه قیمت هر کیلوگرم گوشت گوسفندی گرم به ۳۹ تا ۴۰ هزار تومان هم رسیده است.
با افزایش چشمگیر قیمتها، توان خرید مردم خود به خود کاهش مییابد و همین مساله سبب میشود تا سرانه مصرف گوشت کم شود چرا که مصرف سرانه گوشت به عوامل مختلفی بستگی دارد که مهمترین آن، درآمد و توان خرید است. یکی از قصابان شهر اصفهان با بیان اینکه طی ۱۰ سال اخیر مصرف گوشت قرمز مردم کاهش یافته است گفت: قبلاً ۸ لاشه گوسفند میفروختم و اکنون به زیر ۴ لاشه رسیده است.
همچنین یکی از تولید کنندگان گوشت قرمز در اصفهان، وجود واسطهها را عامل افزایش قیمت گوشت دانست و گفت: تولید کننده، دام را به دلال میفروشد، دلال آنرا به کشتارگاه میفروشد و باز واسطه گوشت را به قصاب میفروشد و این مساله خواه ناخواه سبب میشود تا گوشت با قیمت بیشتری به دست مصرف کننده برسد و اگر شرکت پشتیبانی امور دام استان اصفهان ورود پیدا کند و دام را از تولیدکننده به طور مستقیم بخرد و گوشت را به طور مستقیم عرضه کند، حداقل ۳ دلال در چرخه عرضه گوشت قرمز حذف میشود و به طور قطع گوشت با کیلویی ۲ تا ۳ هزار تومان کمتر به دست مصرف کننده میرسد.
واسطهها، عامل افزایش قیمتها
قائم مقام معاون وزیر در امور تولیدات دامی وزارت جهاد کشاورزی، دخالت واسطههای غیر ضروری و دلالها را در فرآیند عرضه تا مصرف عامل افزایش قیمت مواد پروتئینی در کشور اعلام کرد و گفت: با ایجاد زنجیره تولید، این واسطهها حذف میشود و مواد پروتئینی با قیمت قابل قبولی به دست مصرف کنندگان میرسد.
محمد رضا ملاصالحی افزود: تمام مواد پروتئینی با قیمت قابل قبولی از در واحدهای تولیدی عرضه میشود اما دلالها و واسطههای غیر ضروری بین تولید تا مصرف مواد پروتیینی وجود دارند که باعث میشوند این محصولات به قیمت بالاتری به دست مصرف کننده برسد.
او گفت: هر کیلوگرم گوسفند زنده پرواری درجه یک به طور میانگین در کشور کمتر از ۱۴ هزار تومان و در بعضی از استانها کمتر از ۱۲ هزار تومان فروخته میشود ولی گوشت آن ۳۰ تا ۴۰ درصد گرانتر از آن چیزی که باید به دست مصرفکننده برسد، فروخته میشود که این مساله نتیجه دخالت واسطهها در فرآیند عرضه تا مصرف گوشت بوده و این شرایط به ضرر تولید کننده و مصرف کننده است.
او گفت: توسعه زنجیرههای تولید تا عرضه یکی از عوامل حذف واسطهها است.
مدیر کل پشتیبانی امور دام استان اصفهان نیز گفت: متاسفانه در خصوص ایجاد زنجیرهای تولید در کشورمان خیلی فرهنگسازی نشده و تمام سرمایه گذاریهای انجام شده به صورت جزیرهای بوده است؛ به طور مثال هر کدام از بخشهای تولید مرغ اعم از، واحد جوجه کشی، مرغ مادر، کشتارگاه، تولید خوراک و… اگرچه در یک راستا فعالیت میکنند اما به صورت جداگانه هستند و این مساله باعث میشود که دلالها ورود پیدا کنند و قیمت تمام شده تولید گوشت مرغ افزایش یابد.
علی اکبر نجفی افزود: یک کیلو گرم گوشت مرغ که در زنجیره تولید شود ۲۰۰۰ تومان کمتر از قیمت گوشت مرغی است که در خارج از زنجیره تولید میشود و اینکه میبینید قیمت گوشتهای وارداتی نسبت به گوشت تولید داخل کمتر بوده، ناشی از این است که زنجیره تولید در کشور وارد کننده به خوبی شکل گرفته است و اگر زنجیره تولید در کشورمان نیز شکل بگیرد، دلالها حذف خواهند شد و گوشت با قیمت کمتری به دست مصرف کننده میرسد.
او گفت: تشکلها که خود تولید کننده گوشت قرمز هستند میتوانند زنجیره تولید گوشت را تشکیل دهند و پس از کشتار دام، گوشت را با ایجاد فروشگاههایی در سطح شهر، قیمت کمتری عرضه کنند.
مدیر کل پشتیبانی امور دام استان اصفهان در این باره گفت: یکی از مشکلات در واگذاریهای امکانات دولتی به بخش خصوصی این است که بخش خصوصی به حق خود قانع نیست و اگر بخشی از امکانات شرکت پشتیبانی دام که در راستای اجرای اصل ۴۴ قانون اساسی به بخش خصوصی واگذار شد، در اختیار شرکت پشتیبانی بود، ورود پیدا میکردیم و اجازه نمیدادیم دلالها گوشت را به قیمت بالا به دست مصرف کننده برسانند و دلالها نفوذ زیاد در شرکتهای خصوصی دارند.
نجفی، یکی دیگر از دلایل دیگر افزایش قیمت گوشت قرمز را استقبال کم مردم به استفاده از گوشت منجمد دانست و گفت: متاسفانه مردم کشورمان فرهنگ استفاده از گوشت منجمد را ندارند؛ به طوریکه شرکت پشتیبانی امور دام استان اصفهان گوشت برزیلی با کیفیت را به قیمت ۲۱ هزار تومان عرضه میکند ولی متاسفانه خریداری ندارد و اغلب مردم به دنبال خرید گوشت گرم با قیمت بیشتری هستند.
وی افزود: سرانه مصرف گوشت مرغ منجمد در استان اصفهان پایین است؛ این در حالیست که گوشت مرغ منجمد به دلیل انجماد در درجههای بسیار پایین بار میکروبی کمتری دارد اما ذائقه مردم اصفهان به مصرف گوشت مرغ گرم عادت کرده است.
اصفهان خبرنگار اطلاعات: محمد رضا کلاهدوزان