پیاز یک داروخانه متحرک؛ دارای خواص شگفت انگیز و دارویی. از پیاز به عنوان یك داروخانه متحرک(و ضد عفونی كننده) نام برده اند. پیاز سرشار از ویتامین ث C، کلسیم، منیزیم، فسفر، پتاسیم، سدیم، گوگرد و اسید فولیک و مقدار کمی آهن، مس و روی است. تا کنون تحقیقات زیادی برای اثبات خواص پیاز صورت گرفته است.

نکات مهم در مورد خواص پیاز
مصرف گیاه پیاز همواره توسط متخصصین طب سنتی برای درمان انواع مشکلات جسمی پیشنهاد شده است.
توصیه های متخصصین درباره خواص فوق العاده پیاز و املاح و مواد معدنی آن به شرح زیر تقدیم می شود.
۱- پیاز گیاهی چند ساله است
ارتفاع این گیاه تا یک متر، دارای حالت لایه لایه که پوست آن به رنگهای سفید، زرد کمرنگ و صورتی مایل به ارغوانی است(همان پیاز قرمز).
۲- مهم ترین اثرات دارویی پیاز
یکی از مهم ترین آنها، در بیماریهای قلبی عروقی، دیابت، تنفسی، سرطان و میکروبی است.
۳- اثرات ایدهآل پیاز
پیاز_در کاهش امراض قلبی عروقی مربوط به مواردی ازجمله: کاهش چربی خون؛ کاهش کلسترول و تریگلیسیرید، کاهش چسبندگی پلاکتها و افزایش فیبرینولایزن است.
اصولا این خواص درپیاز خام به مراتب بیشتر از پیازپخته و سرخشده وجود دارد. چرا که اجسام مؤثر درپیاز مواد گوگردی هستند که با حرارت، تبخیر و تجزیه میشوند.
۴- عصاره پیاز روی سلولهای سرطانی
عصاره_پیاز اثر سمی ایجاد میکند که برای بهبود سرطان مفید است. این مسأله در پژوهشهای داخل و خارج از بدن حیوانات مطالعه شده است.
پیاز_دارای مزایای بسیاری برای سلامتی از جمله کاهش خطر ابتلا به چاقی، بیماری قلبی و سرطان است.
۵- اثرات ضد دیابت پیاز
در آزمایشهای کلینیکی در مقایسه با داروهای فنفورمین و تولبوتامید، برای بهبود دیابت چشمگیر است.

6 – استفاده از پیاز در طب عوام
در طب عوام استفاده از پیاز برای درمان سم، سرفه، سیاهسرفه و دیگر مشکلات تنفسی استفاده میکنند.
اثر ضدآسم پیاز در پژوهشهای جدید به اثبات رسیده است. این پژوهشها نشان میدهد، که اثر ضدآسم پیاز نسبتا قوی است.
۷- خواص ضدمیکروبی و ضدقارچی
پیاز دارای خواص ضدمیکروبی، ضدقارچی و ضدکرم است. این آثار در پیاز ضعیفتر از سیر است؛ در عوض، میزان مصرف پیاز به مراتب از سیر بیشتر است.
۸- جلوگیری از پوسیدگی دندان
پیاز باکتریهای مؤثر بر پوسیدگی دندان را کاهش می دهد.
از جمله بر استرپتوکوکموتانس، استرپتوکوک سبرینوس و پروفی روموناز جینجیوالس کاهش چشمگیری دارد.

۹- ترکیبات گوگردی پیاز
پیاز دارای اثر ضدقارچ بر روی تعدادی از جمله میکروسپوریوم کانیس، میکروسپوریوم ژیپسئوم، آسپرژیلوس فلاوس، پنیسیلیومپوبروم و غیره است.
این خاصیت عمدتا مربوط به ترکیبات گوگردی آن است.
۱۰- دیگر اثرات مهم پیاز
از جمله اثرات مهم پیاز می توان به این موارد اشاره کرد: ضداکسیدان، ضدحساسیت، ضدورم و التهاب، هضمکننده غذا و رفع بیاشتهایی، درمان زخمها، واریس و آکنه.
به طور خلاصه دانشمندان معتقدند که با یک رژیم غنی از پیاز میتوان با بسیاری از امراض شایع و مهم قرن بیست و یکم مبارزه کرد.
۱۱- مقدار مصرف روزانه پیاز
برای استفاده از اثرات دارویی مذکور، روزانه ۵۰ تا ۱۵۰ گرم پیاز خام یا آب این مقدار و یا حدود ۲۰ گرم پیاز به صورت خشک باید مصرف شود.
۱۲- بوی پیاز
بوی پیاز مربوط به مواد گوگردی است و همچنین بیشتر آثار دارویی آن نیز مربوط به همین مواد است.
“پیاز یک داروخانه متحرک؛ دارای خواص شگفت انگیز و دارویی”
خواص پیاز پخته و به ویژه سرخ کرده به مراتب کمتر از پیاز خام است. چون در اثر حرارت بعضی خواص پیاز تبخیر یا تجزیه میشوند.
۱۳- انواع پیاز خوراکی
پژوهشهای چندانی روی پیاز با رنگهای مختلف(سفید، زرد کمرنگ و صورتی) پیاز تازه و کهنه، پیازهای با شدت تندی و بوی مختلف وجود دارد.
ولی در مجموع میتوان گفت: خواص اصلی همه پیازها تا حد زیادی مشابه است، فقط در میزان مواد مؤثر کمی با یکدیگر اختلاف دارند.
۱۴- روش نگهداری پیاز
این ماده مغذی باید در جای خنک، خشک، تاریک و در کیسههای سوراخدار در محلی که جریان هوا برقرار باشد، نگهداری شود.
۱۵- علت روان شدن اشک از چشم
در موقع خرد کردن پیاز، وقتی سلولهای پیاز پاره میشوند، آنزیمهای آلیناس باعث شکسته شدن آمینواسیدسولفورید شده وتولید اسیدسولفنیک میکند لذا باعث ریزش اشک می شود.

پنج آسمان مدیر پرویز فروزانی