کاهش مصرف شیر ولبنیات در کشور ، بر اساس گزارش انجمن صنایع لبنی ایران، مصرف لبنیات بر اساس معادل شیر در کشور از ابتدای دهه ۷۰ تا ۱۳۸۳ روند افزایشی داشته، اما از سال ۱۳۹۰ به این سو، روند نزولی به خود گرفته است. یعنی با وجود روند صعودی تولید لبنیات در کشور در این بازه، اما میزان مصرف کاهشی شده است.
کاهش مصرف شیر ولبنیات
اطلاعات نوشت: سازمان غذا و کشاورزی ملل متحد(فائو) اول ژوئن(۱۲خرداد) را به عنوان روز جهانی شیر نام گذاری کرده
است.
هدف: تا بتواند به این وسیله اهمیت و نقش این ماده غذایی مفید را بر سلامت انسان ها بر همگان آشکار کند.
بنا بر گفته کارشناسان تغذیه، مصرف شیرولبنیات برای تمام انسان ها و بخصوص کودکان ضروری است.
شیر، برای سلامت استخوانها و دندانها بسیار مفید است و از طرفی می تواند منبع خوبی برای تامین پروتئین مورد نیاز بدن باشد.
دکتر نیلوفر حیدری، کارشناس تغذیه دراین باره می گوید:
شیرو فرآورده های آن یکی از گروه های اصلی غذایی هستند و این گروه شامل ماست ، پنیر ، کشک ، بستنی و دوغ می باشد.
این گروه غذایی با ارزش، دارای کلسیم ، پروتئین ، فسفر ، ویتامین ب12 و ب2 و سایر مواد مغذی است.
وی شیر را یکی از کامل ترین و مهم ترین مواد غذایی برای تمام مراحل زندگی می داند ومی افزاید:
شیر به تنهایی بسیاری از نیاز های تغذیه ای انسان را برآورده می سازد و مصرف روزانه 2 لیوان آن 50 درصد از نیاز روزانه به کلسیم را تامین می کند .
به گفته این کارشناس تغذیه، مصرف شیر در کودکان و نوجوانان باعث افزایش تراکم استخوان و پرورش جسمی می شود.
در دوران بارداری باعث رشد استخوان جنین و هنگام شیردهی نیز به حفظ بافت استخوانی مادر و سلامت دندان کمک می کند .
دکترحیدری با بیان اینکه مصرف روزانه شیر و لبنیات به مقدار کافی،
عوارض ناشی از آلودگی هوا بر بدن را کاهش می دهد. مهمترین عوارض ناشی از عدم مصرف کافی شیر و لبنیات به شرح زیر دانست:
کوتاهی قد؛ به ویژه در کودکان و نوجوانان، نرمی استخوان، کمبود رشد، خرابی لثه و دندان به خصوص در کودکان و نوجوانان، پوکی استخوان در بزرگسالان و ابتلای مکرر به بیماری های عفونی.
*به منظور پیشگیری از ابتلا به بیماری های قلبی عروقی ، چاقی و دیابت
برای جذب بهتر کلسیم موجود در شیر بهتر است از شیر های کم چرب در برنامه غذایی روزانه استفاده شود .
*مقادیر توصیه شده شیر و فر آورده های آن در گروه های مختلف سنی به طور متوسط بین 2 تا 4 واحد است و توصیه می شود برای تامین نیاز به کلسیم هر روز 2 تا سه لیوان شیر مصرف شود .
این کارشناس تغذیه می گوید: به منظور افزایش مصرف شیر در برنامه غذایی روزانه ، توصیه می شود برای میان وعده کودکان در مدرسه از انواع شیر پاکتی کوچک استفاده شود .
*در وعده صبحانه یا میان وعده ها در منزل از مخلوط شیر با غلات آماده مصرف یا شیر موز ، شیر خرما وانواع دیگر آن استفاده گردد.
با استفاده از شیر در تهیه انواع کیک، دسر، بستنی یخی، فرنی، شیر برنج، و سایر غذا ها، مصرف آن در برنامه غذایی روزانه افزایش یابد.
آمار نگران کننده از کاهش مصرف شیر ولبنیات در ایران
براساس آمارهای رسمی، سرانه مصرف شیر در دنیا به بیش از ۱۵۰ تا ۱۶۰ کیلو می رسد که این آمار در برخی کشورها تا ۲۰۰ الی ۳۰۰ کیلو هم پیشروی کرده است.
مصرف شیر و لبنیات روند نزولی
در پاسخ به چرایی کاهش مصرف شیر و لبنیات در کشور، محمدرضا